Printversie

ZIEN EN DOEN - FIETSEN

Inleiding

Fietsen wordt door het Nederlands Van Dale omschreven als het rijden op een fiets, pedaleren, peddelen, trappen, wielrijden.
Begin jaren ’70 kenden we slechts 4 soorten fietsen de ’gewone’ fiets, de sportfiets, de racefiets en de kinderfiets. In de loop van de jaren zijn er steeds meer soorten bijgekomen. Voor elke vorm van fietsen hebben we nu een fiets, namelijk: de stadsfiets, de sportfiets, de hybride, de randonneur of trekking, de mountainbike, de racefiets, de crossfiets of BMX, de vouwfiets, de kinderfiets, de elektrische fiets, de ligfiets, de baanfiets en tot slot zijn er nog een aantal speciale fietsen zoals bakfietsen, tandems, kinderaanhangfietsen, shoppers, lowriders enz. Je ziet er is voor elk wat wils.
Dat we in Nederland zoveel verschillende soorten fietsen kennen is eigenlijk helemaal niet zo vreemd. Nergens is de fiets zo populair als in Nederland. Ons land is dan ook het fietsland bij uitstek. We hebben geen hoge bergen en heuvels die het fietsen zwaar maken, we beschikken over een uitstekend wegennet met veel fietspaden en we hebben een klein en dichtbevolkt landje, dus alles is relatief dicht in de buurt.


Steenbergen

Steenbergen


En rij ik op mijn fietske langs de Striene

...

Vanuit de verte zie ’k het liggen
Het gefste plekske aan de Vliet
Drie van die torens ’t kan niet missen
’t Is mijn huizenhoge favoriet
Mijn hart dat slaat wel 1000 keren
Hier ben ik thuis en word het nooit niet zat
Ik voel me nergens anders beter
Als in ons eigen Strienestad


Zelf ben ik een enorme liefhebber van fietsen. Nu leent mijn woonomgeving - Westelijk Noord-Brabant, omgeving Steenbergen - zich daar ook uitstekend voor, met zijn uitgestrekte polders, zijn bossen en zijn binnenwateren. Als ik op mijn fiets zit geniet ik van de natuur, van de vele monumenten die ik tegenkom, van de nostalgie, van de geur (van de polders, de bossen en het water), van de geluiden uit de natuur, van de wind door mijn haren en natuurlijk ook van de rust. Soms kan een mens daar zo in op gaan, dat men de hele wereld om zich heen vergeet.

Wat je op deze website mag verwachten